75936
«Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω Ψυχολόγος!»
Πώς γίνεται κάποιος Ψυχολόγος;
Εσείς ή το παιδί σας μπορεί να ατενίζετε την προοπτική να σπουδάσετε το αντικείμενο της Ψυχολογίας και να γίνετε Ψυχολόγος. Τι χρειάζεται να κάνετε λοιπόν βήμα βήμα. Για να γίνετε Ψυχολόγος μπορείτε είτε να σπουδάσετε στην Ελλάδα σε κάποιο από τα δημόσια πανεπιστήμια Ψυχολογίας είτε να σπουδάσετε σε ένα ισότιμο Πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Αν θέλετε να σπουδάσετε Ψυχολογία σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο έχετε δύο επιλογές: Τις κατατακτήριες εξετάσεις (αν είστε κάτοχος προηγούμενου πτυχίου) και τις πανελλήνιες (πανελλαδικές) εξετάσεις.
75680
Ξεκινώντας λοιπόν την περιγραφή μας από την επιλογή των Πανελληνίων εξετάσεων, θα πρέπει στο σχολείο σας κατά την Γ’ λυκείου να επιλέξετε τη θεωρητική κατεύθυνση. Στις Πανελλήνιες θα εξεταστείτε στα μαθήματα Έκθεση, Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά, ώστε να ανοίξετε το 1ο επιστημονικό πεδίο. Για να μπορέσετε να εισέλθετε σε κάποιο από τα τμήματα Ψυχολογίας, τα μόρια σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 17.300- 18.300 (παρατηρώντας τις βάσεις των τελευταίων ετών).
Στη συνέχεια, στη δήλωση του Μηχανογραφικού σας θα πρέπει να δηλώσετε ποιο τμήμα Ψυχολογίας προτιμάτε. Υπάρχουν 4 τμήματα Ψυχολογίας στην Ελλάδα και παραθέτουμε μαζί τις ιστοσελίδες του καθενός, προκειμένου να μπορέσετε να μελετήσετε το τμήμα που σας ταιριάζει (δείτε το πρόγραμμα σπουδών, τις μεταπτυχιακές επιλογές που σας παρέχει κτλ). Όλα τα τμήματα έχουν διάρκεια σπουδών 8 εξάμηνα, δηλαδή 4 έτη και οδηγούν σε Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου.
Τα τμήματα αυτά είναι:
Ψυχολογία Αθηνών ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Ψυχολογία Παντείου
Ψυχολογία Θεσσαλονίκης ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
Ψυχολογία Ρεθύμνου
Επίσης, υπάρχει και η επιλογή φοίτησης στο Τμήμα Ψυχολογίας ΣΣΑΣ (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων). Το τμήμα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και τα μαθήματα γίνονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Οι βάσεις ωστόσο είναι διαφορετικές, συνήθως ξεπερνούν τα 19.000 μόρια, ενώ εξετάζεστε και στα αγωνίσματα. Δείτε περισσότερα από την σελίδα της ΣΣΑΣ.
Αν είστε ήδη κάτοχος ενός πτυχίου μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο των κατατακτήριων εξετάσεων. Όλα τα τμήματα Ψυχολογίας της Ελλάδας πραγματοποιούν ετησίως κατατακτήριες εξετάσεις με εξέταση των υποψηφίων σε τρία συνήθως μαθήματα. Ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου ενδιαφέροντος σας για τα μαθήματα, την ενδεικτική βιβλιογραφία και τις ημερομηνίες εξέτασης. Σημαντικό ρόλο κατέχει και ο βαθμός του προηγούμενο πτυχίου σας. Επιτυγχάνοντας τις κατατακτήριες εξετάσεις εισέρχεστε στο είτε στο 1ο είτε απευθείας στο 2ο έτος σπουδών (ανάλογα με την επιλογή του Πανεπιστημίου σας).
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, σπουδές Ψυχολογίας προσφέρονται και σε ιδιωτικά κολλέγια της Ελλάδας τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Παρόλα αυτά, η άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου (που σας επιτρέπει να ασκείτε νόμιμα το επάγγελμα και να ονομάζεστε Ψυχολόγος) χορηγείται αυτόματα μόνο με την φοίτηση στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης του πτυχίου σας (για ιδιωτικές σπουδές Ψυχολογίας και σπουδές στο εξωτερικό) από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης). Ωστόσο, αυτή μπορεί να είναι μία διαδικασία μακροχρόνια και κοπιαστική. Γι’ αυτό αν σκέφτεστε να σπουδάσετε Ψυχολογία στο εξωτερικό ή ιδιωτικά στην Ελλάδα ενημερωθείτε πάρα πολύ καλά προτού προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια! Μιλήστε τόσο με το πανεπιστήμιο ενδιαφέροντος σας όσο και με τους υπεύθυνους του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
Ολοκληρώνοντας την φοίτηση σας και αποκτώντας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος είστε πλέον Ψυχολόγος. Καλό είναι να σημειωθεί ωστόσο, ότι αν και δεν υπάρχουν άλλα νομικά κριτήρια που να σας εμποδίζουν να ασκήσετε το επάγγελμα (μετά τη λήψη πτυχίου και αδείας) κρίνεται σημαντικό να αναπτύξετε την ενασχόληση σας με το χώρο της Ψυχολογίας ώστε να είστε ένας όσο πιο «πλήρης» επαγγελματίας.
Μπορείτε λοιπόν να συνεχίσετε τις σπουδές σας σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, καθώς όλα τα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια δίνουν αυτές τις επιλογές, ή/και να ειδικευτείτε σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Μπορείτε να κάνετε τη δική σας προσωπική θεραπεία, να ξεκινήσετε πρακτική άσκηση υπό εποπτεία ή να ασχοληθείτε με την έρευνα. Εκτός, από τα Πανεπιστήμια και οι επαγγελματικοί σύλλογοι θα σας βοηθήσουν να δουλέψετε προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε.
Λάβετε υπόψη σας ότι η Ψυχολογία είναι ένα αντικείμενο μελέτης και σπουδών που μπορεί να διαρκέσει χρόνια και να στοιχίσει αρκετά χρήματα (πχ. σπουδές στο εξωτερικό, προσωπική θεραπεία, παρακολούθηση σεμιναρίων κτλ). Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένας τρομερά ενδιαφέρον χώρος, δημιουργικός με συνεχείς αλλαγές κι ευγενικούς σκοπούς.
Καλή αρχή λοιπόν, νέοι συνάδελφοι.
Υ.Γ. Λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια σας ενημερώνουμε ότι το παρόν άρθρο είναι πιθανό να αλλάζει και να ανανεώνεται με την πάροδο του χρόνου ώστε να σας δίνει μία σαφή και ενημερωμένη εικόνα για τις επιλογές και τις δυνατότητες σας.
76145
Διαβάστε ακόμα...
Ψυχοθεραπευτικές Προσεγγίσεις
Χρειάζομαι Ψυχίατρο ή Ψυχολόγο;
Κριτήρια για νε επιλέξω Ψυχολόγο
15601
Γεια σας είμαι η Έλενα [x]
Δεν είμαι online αυτή τη στιγμή ... Αλλά μπορείτε να αφήσετε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν !