OGIBiz Website

Eshop Before Menu
2747401
Menu
15596
Horizontal Image Area
94234

Ο πρώτος χρόνος του μωρού μου

Γονεικότητα… Πιθανότατα ο πιο δύσκολος κοινωνικός ρόλος που επιτελεί κανείς στη ζωή του. Ένας ρόλος ο οποίος δεν διδάσκεται, για τον οποίο δεν μας προετοιμάζει κανείς και όμως αλλάζει τη ζωή μας για πάντα.

Ειδικότερα, η πρώτη φορά που γίνεται κάποιος γονέας είναι και η πιο ανήσυχη καθώς περιστοιχίζεται από ερωτηματικά που δεν μπορούν να απαντηθούν εύκολα. Μπορεί να κοιτάτε συχνά το μωρό σας και να απορείτε «Τι κάνει τώρα; Τι να κάνω εγώ;». Αν λοιπόν είστε νέοι γονείς, πιθανότητα θα βρείτε ενδιαφέρουσες τις παρακάτω πληροφορίες για την ζωή του μωρού σας κατά τον πρώτο του χρόνο.

Ένα μωρό γεννιέται με ενεργοποιημένες σε μικρό βαθμό και τις πέντε αισθήσεις τους, τις οποίες αναπτύσσει καθώς περνούν οι μήνες. Γενικά, τα μωρά προτιμούν να βλέπουν εικόνες με καμπύλες (από ότι ευθείες) και προτιμούν τις τρισδιάστατες μορφές. Ανταποκρίνονται και διατηρούν την προσοχή τους περισσότερο στα ανθρώπινα πρόσωπα (σε σχέση με οτιδήποτε άλλο στο περιβάλλον). Προτιμούν να πίνουν χυμούς (γεύσεις χυμών) που έπινε η μητέρα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Horizontal Image Area
94235

Επίσης, τα μωρά προτιμούν να ακούν την μητέρα να τα νανουρίζει με τα ίδια νανουρίσματα που τραγουδούσε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ήδη από τους 4,5 πρώτους μήνες της ζωής του, ένα βρέφος μπορεί να αναγνωρίσει το όνομα του και στους 5 μήνες μπορεί να καταλάβει αν η χροιά της φωνής του ανθρώπου που του μιλάει είναι χαρούμενη ή λυπημένη. Μέχρι και τον 1ο χρόνο ζωής τους, τα βρέφη προτιμούν να τους μιλάει κανείς με τον «λόγο απευθυνόμενο σε βρέφη», δηλαδή λόγο με ιδιαίτερη τονικότητα, επανάληψη λέξεων, απλοποίηση φράσεων, παιδικό λεξιλόγιο πχ. «αγκού» και «άτα», καθώς μπορούν να καταλάβουν καλύτερα αυτήν την ομιλία από την ομιλία ενηλίκων.

Όσον αφορά την νόηση, μεταξύ του 4ου και 8ου μήνα, το βρέφος αρχίζει να αντιλαμβάνεται ποια ερεθίσματα λειτουργούν στο περιβάλλον του και αρχίζει να τα επαναλαμβάνει. Έτσι, μεταξύ του 8ου και 12ου μήνα εμφανίζεται η σκόπιμη συμπεριφορά (πχ. αν κλάψω θα φάω). Η πρώτη μορφή συμβολικής σκέψης ξεκινάει για το βρέφος περίπου στους 18 μήνες.

Ακόμη, η αρχή του ψυχισμού των ανθρώπων ξεκινά ήδη από τον 1ο χρόνο ζωής. Λίγο μετά τον 4ο μήνα εμφανίζεται το άγχος του ξένου. Το βρέφος σε αυτή την ηλικία αρχίζει να νιώθει άγχος και να εκφράζει ανησυχία όταν εμφανίζονται άγνωστοι άνθρωποι και συμβαίνουν απρόοπτα γεγονότα. Το άγχος του ξένου είναι αρκετά μειωμένο όταν το παιδί έρχεται σε επαφή με άγνωστα παιδιά (τα οποία λόγω της μικρής σωματικής διάπλασης πιθανόν να θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα) και με άγνωστες γυναίκες.

Την ίδια περίπου περίοδο, σχεδόν στον 7ο μήνα εμφανίζεται το άγχος αποχωρισμού. Εκεί, το βρέφος νιώθει δυσφορία όταν φεύγει μακριά από τον φροντιστή του (γονέα ή κηδεμόνα που το φροντίζει). Το άγχος αποχωρισμού υποχωρεί περίπου στους 14 μήνες. Σε αυτές τις περιόδους, οι εκφράσεις των γονέων απέναντι στα διάφορα ερεθίσματα επιδρούν στον τρόπο που τα αντιλαμβάνεται το μωρό.

Στους 12 μήνες ζωής ήδη το μωρό αποκτά την επίγνωση της ύπαρξης του και δημιουργεί κάποια προσκόλληση με τους φροντιστές του. Η προσκόλληση, σύμφωνα με τον Bowlby, είναι η σταθερή συναισθηματική σχέση που αποκτά το παιδί με τους γονείς (ή άλλα οικεία πρόσωπα που το φροντίζουν). Ένα βρέφος μπορεί να εμφανίσει είτε ασφαλή είτε ανασφαλή προσκόλληση κατά την βρεφική ηλικία, κάτι που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται με τους άλλους και στην ενήλικη ζωή. Προκειμένου ένα μωρό να αποκτήσει μία ασφαλή προσκόλληση ο φροντιστής του θα πρέπει να έχει επίγνωση για το συναίσθημα που εμφανίζει το βρέφος, να ανταποκρίνεται με ευαισθησία στις επιθυμίες και τις ανάγκες του και να αντιδρά με τρυφερότητα και ζεστασιά. Ακόμη, χρειάζεται να μπορεί να προσφέρει τροφή όταν αυτή ζητηθεί και να αντιδρά με έναν συνεπή και σωστό τρόπο (δηλαδή όχι αδιάφορα, υπερβολικά ή ασταθή).

Έως και τους 18 μήνες σύμφωνα με τον Freud, το βρέφος διανύει το στοματικό στάδιο. Το κέντρο ευχαρίστησης σε αυτήν την περίοδο ζωής βρίσκεται στο στόμα και στόχος είναι η απόλαυση δια του στόματος. Το βρέφος ενδιαφέρεται για την τροφή και μέχρι αυτή την ηλικία η καταλληλότερη τροφή είναι ο θηλασμός. Γενικότερα, το μωρό εστιάζει στο μασούλημα και αρέσκεται στην πιπίλα του.

Κατά τον Erikson, την ίδια περίοδο (μέχρι τον 18ο περίπου μήνα), το βρέφος διανύει το στάδιο ή αλλιώς την «αναπτυξιακή κρίση» της Εμπιστοσύνης ή Δυσπιστίας. Στόχος είναι το βρέφος να νιώσει ασφάλεια και να κατακτήσει την εμπιστοσύνη στο περιβάλλον του. Έτσι, είναι αρκετά σημαντικό να δίνουμε την δυνατότητα στο βρέφος να εξερευνήσει το χώρο του και να του παρέχουμε διαφορετικά ερεθίσματα (πχ. βιβλία, παιχνίδια). Χρειάζεται να αντιδρούμε στο βρέφος με ευαισθησία τόσο λεκτικά όσο και μη λεκτικά και να προσπαθούμε να συνομιλούμε μαζί του, όχι απλώς να του απευθύνουμε τον λόγο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιέσουμε το βρέφος να αποκτήσει οποιαδήποτε δεξιότητα στον πρώτο του χρόνο ή να κάνει πράγματα που δεν μπορεί και δεν θέλει. Δεν είναι χρήσιμο για την ψυχική ανάπτυξη του μωρού να είμαστε μαζί του 24 ώρες το 24ώρο. Τέλος, αποκτώντας την συνήθεια να διαβάζουμε βιβλία στο μωρό μας, αυξάνουμε την πιθανότητα να αποκτήσει κλίση προς το διάβασμα στο μέλλον!

Δεν είναι τρομερά ενδιαφέρον ότι….

Το θαύμα της ζωής ξεκινά από την πρώτη κιόλας μέρα!?!

 

Καλή αρχή νέοι γονείς!

Vertical Image Area
94236

 

Διαβάστε ακόμα...

Οι μύθοι σχετικά με τους Ψυχολόγους και την Ψυχοθεραπεία

Οι παράλογες ιδέες μας

Γιατί είναι ωραίο να είσαι Single ξανά

Footer
15601

Γεια σας είμαι η Έλενα [x]

Δεν είμαι online αυτή τη στιγμή ... Αλλά μπορείτε να αφήσετε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν !

  • {{chat.actualmessage}}