OGIBiz Website

Eshop Before Menu
2747401
Menu
15596
Horizontal Image Area
76702

Ποιες είναι οι ανάγκες μας; 

Εξερευνώντας θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του εαυτού και τα κίνητρα, ένα από τα πρώτα πράγματα που χρειάζεται να μάθουμε είναι πώς λειτουργούν οι ανάγκες του καθενός μας. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί ποια είναι τα διαφορετικά επίπεδα και που δίνεται προτεραιότητα ώστε να νιώθουμε βαθιά ικανοποιημένοι και να προοδεύουμε.

Ο Αμερικανός Ψυχολόγος Abraham Maslow, επηρεασμένος από την Υπαρξιακή Φιλοσοφία, υποστήριξε ότι ο άνθρωπος έχει ένα έμφυτο δυναμικό δημιουργικότητας και τείνει με φυσικό τρόπο προς την υγεία του.

Horizontal Image Area
76703

Ταυτόχρονα ο Maslow, κατέταξε τις ανθρώπινες ανάγκες σε ένα σύστημα, γνωστό ως πυραμίδα αναγκών, όπου οι ανάγκες που βρίσκονται πιο κοντά προς τη βάση καλούνται βασικές ανάγκες ενώ ανεβαίνοντας την πυραμίδα βρίσκουμε όλο και συνθετότερες ανάγκες. Ένας άνθρωπος χρειάζεται να καλύψει κάθε διαφορετικό επίπεδο αναγκών ξεκινώντας από τη βάση και ανεβαίνοντας προς τα πάνω. Μόλις καλύψουμε ένα επίπεδο αναγκών, τουλάχιστον σε ένα επαρκές υποκειμενικό σημείο, μπορούμε να περάσουμε στο αμέσως ανώτερο επίπεδο. Όμως, αν οι ανάγκες των κατωτέρων επιπέδων πάψουν να καλύπτονται (έστω επαρκώς) τότε ο άνθρωπος εστιάζει ξανά στην εξασφάλιση των συγκεκριμένων επιπέδων.

Έτσι, για να είμαστε πιο σαφείς στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται οι φυσιολογικές- βιολογικές ανάγκες. Είναι όλες οι ανάγκες που σχετίζονται με την επιβίωση του ατόμου όπως ο αέρας, το νερό, το φαγητό, η απέκκριση, ο ύπνος, το σεξ, η ένδυση. Στο αμέσως επόμενο επίπεδο, (στο 2ο επίπεδο δηλαδή) βρίσκεται η ανάγκη για ασφάλεια και σιγουριά. Αυτό σημαίνει, ότι ο άνθρωπος εστιάζει κυρίως στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει καθώς τον απασχολούν θέματα όπως η σωματική ασφάλεια, η ασφάλεια της υγείας και της περιουσίας του, η ασφάλεια στην εργασία και τους πόρους, η ασφάλεια στην οικογένεια και την στέγη.

Το 3ο επίπεδο αναγκών είναι το επίπεδο των κοινωνικών αναγκών. Σε αυτό το επίπεδο ανήκουν η ανάγκη για αγάπη, στοργή, οικειότητα, η αίσθηση του ανήκειν, η ανάγκη για αποδοχή. Ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον καλύπτει αυτές τις ανάγκες μέσα από τις φιλίες, τις ρομαντικές σχέσεις, τη δημιουργία οικογένειας και τη συμμετοχή σε κοινωνικές, κοινοτικές και θρησκευτικές ομάδες.

Το 4ο επίπεδο αναγκών καλείται επίπεδο της εκτίμησης. Σε αυτό το επίπεδο συναντάμε τις έννοιες της επιτυχίας, της αυτοεκτίμησης, της φήμης, του κύρους, της επιρροής, της ανεξαρτησίας, του σεβασμού και της εμπιστοσύνης. Σε αυτό το επίπεδο ο άνθρωπος παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του και βασίζεται στις δικές του αξίες και πιστεύω.

Τέλος, το 5ο και ανώτερο επίπεδο είναι το επίπεδο της αυτοπραγμάτωσης. Σε αυτό το σημείο το άτομο ασχολείται με την επίλυση προβλημάτων, την ηθική, την αποδοχή των γεγονότων, τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητα. Η αυτοπραγμάτωση δίνει στον άνθρωπο την αίσθηση πληρότητας και εσωτερικής ισορροπίας και αντικατοπτρίζει την ανάγκη του ατόμου να φτάσει στο μέγιστο δυναμικό του.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν το ερώτημα είναι το εξής: εσύ σε ποιο επίπεδο εξασφάλισης αναγκών βρίσκεσαι σήμερα; Έχεις καλύψει επαρκώς τα προηγούμενα επίπεδα; Έχεις μία σαφή εικόνα για το πως θα καλύψεις και τα επόμενα;

Τροφή για σκέψη!

Vertical Image Area
76704

 

Διαβάστε ακόμα...

Τι είναι το άγχος;

Κριτήρια για να επιλέξω Ψυχολόγο

"Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω Ψυχολόγος"

Footer
15601

Γεια σας είμαι η Έλενα [x]

Δεν είμαι online αυτή τη στιγμή ... Αλλά μπορείτε να αφήσετε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν !

  • {{chat.actualmessage}}